16 Haftalık Gebelik

16. gebelik haftası artık ayakları daha sağlam yere basan, kötü düşünceleri ve endişeleri yenebilen daha kontrollü bir anne adayısınız. Enerjinizin yükselmesiyle kendinizi daha mutlu ve sağlıklı hissedeceğiniz bir dönemdesiniz. Gitgide ağırlaşan vücudunuz tempolu ve uzun bir günün ardından ayakta çok kalmanızın sonucu olarak yorgun ve bitkin hissetmeye devam edecektir.

Doğum izni ile ilgili araştırmalar yapıp işe başlayana kadar geçecek olan dönemle ilgili olarak planlar yapmaya başlamalısınız.

16. haftaya kadar en az 2 kez doktor kontrolünden geçmiş olmanız gerekir. Kontrol amaçlı özel kan testleri yapılır. Eğer doktorunuz daha önceden bu testleri yaptırmadıysa doktorunuza başvurup bu testleri yaptırmalısınız. Bu tür kan testleri hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için gereklidir.

Bu testlerin arasında neler mi var? İşte bu testlerin bazılar: kan sayımı, kan grubu ve belli hastalıklara karşı bağışıklık testleri. Bunlar önemli ve yapılması gereken basit testlerdir.

Bebeğinizin gelişimini merak ediyor ve bununla ilgili bilgi sahibi olmak istiyorsanız bebek gelişimiyle ilgili kitaplar okumanızı tavsiye ederiz. Eğer bu ilk doğumunuz değilse kardeşiyle beraber bu kitapları okumanız iki kardeş arasında bağ kurmanızda kolaylık sağlayacaktır.

Kromozom problemleri yaşayan bir bebeğe sahip anne kategorisine giriyorsanız doktorunuz sizden Amniyosentez veya Koryonik Villus testlerinden birini yapmanızı isteyebilir. Bu testin yapılması önceki haftalarda da muhtemeldir fakat 16.hafta ve sonrasında yapılması daha kesin sonuçlar verir. Bebeğinizin ve plasentanın anne karnındaki konumlarını kontrol etmek için yapılan bu testler sonucunda doktorunuz ultrason tetkiki de isteyebilir.

Gebelikte 16.Hafta Annedeki Değişim

Rahminiz göbek deliğinin hemen altında yer edinmiştir. Bu bölgeye dokunarak rahminizi hissedebilirsiniz. 15.haftada 140 gr olan rahminiz 16. Hafta itibariyle 250 gr ağırlığına ulaştı.

Hamileliğin 16. haftası anne
16. Gebelik haftasında annedeki değişim

Bazı kadınlar bebeklerinin minik hareketlerini bir kelebeğin kanat çırpmasına benzetmektedirler. Bu haftalarda hissedeceğiniz hareketler çok minik ve güçsüz canlanma hareketleridir. Hala bebeğinizin hareketlerini hissetmediyseniz gebeliğin 16. haftası sonrası içinizdeki kıpırtıları hissetmeye hazırlıklı olun. Bu oldukça muhteşem bir duygudur. Bu haftalardan sonra hem kendinizi hem de bebeğinizi riske atacak durumlardan kaçınmanız gerekecektir.

Gebelikte 16.hafta sonrası mide bulantıları giderek azalacak ve hamileliğin en güzel haftalarına gireceksiniz.

İştahınız giderek artacak minik kelebeğiniz onu beslemeniz için sizi yönlendirecek. Aç olduğu zaman siz de acıkacak ve onu beslemek için besleneceksiniz. Yeterli miktarda beslenmeye ve beslenirken çeşitliliğe önem verin.

Doktorunuz muhtemelen geceleri yan yatarak uyumanızı önerecektir. Sırt üstü yatmak kalpten çıkan damarlara baskıyı artırabilir. En ideal uyuma pozisyonu sol tarafınıza yatarak uyumaktır.

Gebelikte 16.hafta hala kabızlık hissi yaşamanız normaldir çünkü bağırsaklarınızın çalışmasında hala bir yavaşlama vardır. Bu durumu gidermek için posalı gıdalar ve bol sıvı tüketmenizde yarar var. Su, posalı yiyecekler, meyve ve sebze, tahıllı besinler, bol egzersiz bağırsakların çalışmasını hızlandırdığı gibi sindirimi de kolaylaştırıcı etkiye sahiptir.

Gebelikte kabızlık konulu makaleden detaylı bilgiye erişebilirsiniz.

Gebeliğin 16. Haftası ve sonrasında yüzünüzde ve vücudunuzun güneşlenen bölümlerinde lekelenmeler oluşabilir. Östrojen hormonunun seviyesindeki artış da deride lekelenmelere neden olabilir. Bu lekeler çok derinde oluşmamışsa kalıcı değildir.

16.gebelik haftasında sizden üçlü tarama testi istenebilir. Down sendromu olan bir bebek taşıyıp taşımadığınızın anlaşılabilmesi için önem taşıyan bir testtir. Bu testle HCG ve alfa-fetoprotein seviyesi ölçülür. Bu test genç annelerde daha doğru sonuçlar vermektedir.

16. ve 18. Haftalarda uygulanan diğer bir test ise Amniyosentez’ dir

Amniyosentez ; bebeğinize ve plesantaya zarar vermeden rahminizin olduğu yere karın bölgesinden bir iğne yerleştirilerek şırıngayla sıvı çekilir ve bu sıvı incelenir. Bebekte oluşabilecek anormalliklerin %40’ı bu sıvının incelenmesiyle ortaya çıkar.

Amniyosentez hangi durumlarda istenebilir?

*Down (Kromozom hastalığı) sendromunun incelenmesinde,

*Anensefali (beyin ve kafatası kemiklerinin oluşmaması) sinir sistemi hastalığı,

*Kan uyuşmazlıklarından kaynaklanan hastalıklar,

*Doğuştan gelen metabolizma kusurlarının incelenmesi ,

*Hemofili (Kan pıhtılaşması durumu) ve duchenne(kas hastalığı) hastalıklarının incelenmesi durumlarında istenebilir

Not:  Amniyosentez yaptırmanın bazı riskleri de vardır.

Ceninin, plesantanın veya kordonun zarar görmesine, enfeksiyon kapmasına veya düşüğe  neden olabilir.

Hamileliğin 16.haftası sonrası kasıkların iki yanına keskin ağrılar girebilir. Bu ağrılar korkacak bir durum değildir sadece karın kaslarının büyümeye tepkisidir. Uzun süre ayakta kalmaktan ve ani hareket yapmaktan kaçınmalısınız. Eğer işiniz buna uygun değilse üstlerinizden daha hafif tempolu işler yapmayı talep edebilirsiniz.

Diş etlerinizin hassaslaşmasıyla her dişlerinizi fırçalamanızda diş eti kanması olduğunu fark edersiniz. Diş fırçanızı düzenli olarak değiştirmenizde ve yumuşak tipte olanları kullanmanız diş etlerinizin kanamasını bir miktarda olsa azaltacaktır. Düzenli olarak diş hekiminize gitmenizde yarar vardır. Diş çürüklerini engellemek için günde 2 kez dişlerinizi fırçalamayı, diş ipi kullanmayı ve diliniz fırçalamayı ihmal etmeyin. Böylelikle daha sağlıklı dişlere sahip olacaksınız. Diş eti iltihaplarının erken doğuma sebep olan faktörlerden biri olduğunu bilmenizde yarar var. Bu yüzden ağız ve diş sağlığınıza her zamankinden daha fazla özen göstermenizde yarar var.

Hamileliğinizin ilerlemesiyle sürekli olarak bebeğinizi düşünüp ilerisiyle ilgili planlar yaparken bulabilirsiniz kendinizi. Bu sizin unutkan ya da dalgın olmanıza sebep olabilir. Unutmayın ki bunları hisseden ilk anne adayı değilsiniz ve bu durum normal bir süreçtir.

Rahmin kalça kemiğine uzaklığını yaklaşık olarak 16 santimetre civarındadır. Bu da etraftakiler tarafından hamile olduğunuzun anlaşılması anlamına gelir. Annelik duygularıyla beraber annenizi artık daha iyi anlayacak ve geçmişteki davranışlarından dolayı ona daha hak vereceksiniz. Bebek sahibi olmak aynı zamanda annenizle aranızdaki bağı daha da güçlenmesine sebep olacaktır.

Vajinal akıntınız varsa bunda artış olabilir. Her vajinal akıntı enfeksiyon belirtisi değildir. Vajinanın üretmiş olduğu mukus enfeksiyondan koruyucu özelliğe sahiptir. Hamilelikte şeffaf veya süt beyazı bir akıntı olması normaldir, akıntınız koku ve kaşıntı yapmıyorsa enfeksiyon yok demektir. Aksi durumda doktorunuza danışınız.

Gebelikte 16.Hafta Bebekteki Değişim

Gebelikte 16.hafta bebeğiniz yaklaşık 11-12 cm uzunluğunda 90 gr ağırlığındadır.(Baş popo mesafesi)

16. Hafta 20. Hafta 24. Hafta
16. Hafta 20. Hafta 24. Hafta

Bebeğiniz sağlıklı olduğunu size gösterebilmek için sık sık hareket edecektir. Kemikleri ve kasları ilerleyen haftalarda daha da güçlenecek ve siz bebeğinizin hareketlerini daha iyi hissedeceksiniz.

Bebeğiniz her geçen gün daha da hareketleniyor. Eğer ilk hamileliğiniz ise bu hareketliliği hala fark etmeyebilirsiniz, fakat daha önce de bir hamilelik geçirdiyseniz bebeğinizin hareketlerini şimdiden hissetmeye başlayabilirsiniz. Kadınlar içerideki bebeklerinin hareketlerini bir kelebeğin kanat çırpmasıymış gibi algılamaktadırlar.

Hamileliğin ilerlemesiyle bebeğiniz bu haftalarda göbek kordonunu bulup tutacaktır. Bu tutuş ona zarar vermez bu sizi korkutmasın.

Bebeğiniz dudaklarını oynatmaya başlar, ağzını açıp kapatabilir ve yutkunma eylemleri yapmaya başlar. Bebeğinizin çevresini saran amniyon sıvısı sürekli olarak yer değiştirdiği için bebeği koruyup desteklemektedir.

Bebeğinizin başında ince lanugo tüyleriyle dolmaya başlamıştır.Lanugo Tüyleri

Hamileliğin 16. haftası bebeğinizin gözlerini hareket ettirmesini sağlayan göz kasları çalışmaya başladığı için bebeğiniz gözlerini sağa sola hareket ettirebilir. Gözleri hala kapalı olan bebeğinizin, içerisinde yüzdüğü sıvı sebebiyle gözüne gelen ışığa gözlerini yumma tepkisi verir.

Bebeğinizin ayak parmaklarındaki tırnaklar da uzamaya başlamıştır.

Sinir sisteminin geliştiğini gösteren bazı refleks hareketleri ultrasondan izlenebilir.

Gebelikte 16.Hafta Önerileri

Hamilelikte 16.hafta ve bundan sonraki haftalarda cildinizi yaşlandıran ve yakan güneş ışınlarına maruz kalmaktan sakınmalısınız. Güneş ışınları cildinizdeki sivilce ve lekelerin rengini daha da koyulaştırır. Cildinizi güneşten korumak için güneş kremleri kullanabilirsiniz. Bu tür kremleri kullanmanızda hiçbir sakınca bulunmamaktadır.

Bu haftalarda cildin gerilmesi ve hızlı kilo alınması nedeniyle kalça, basen, göbek, baldır ve memelerde gebelik çatlakları oluşabilir. Doktorunuza danışarak nemlendirici kremler veya çatlak kremleri kullanabilirsiniz ama doktorunuza danışmadan bu kremleri kendi kafanıza göre kullanmayın. Bazı kremler emilim yoluyla bebeğinizde olumsuz etkiler yaratabilir.

Masa başında çalışan anneler saatte bir 10-15 dk ‘lık molalar vererek yürümeli ve pozisyon değiştirmeliler.

16.gebelik haftası ve sonrasında sırt üstü ve yüz üstü uzanmayı unutun. Bu pozisyonlar bebeğinize giden kan akışını azaltabilir.

Sık sık beslenin 3 ana öğün 3 veya 4 ara öğün olacak şekilde 6-7 öğün beslenmeye çalışın.

Beslenme tercihiniz iyi yıkanmış sebze ve meyveler, fazla yağlı olmayan kuruyemişler, iyi pişmiş et ve yumurta yönünde olabilir

İleride bebeğinize hatıra bırakmak istiyorsanız bebeğinizin ultrason görüntülerini, kendinizin ve eşinizin resimlerinden oluşan bir albüm hazırlayabilir ya da ileride çocuğunuza izletebileceğiniz bir dizi video çekebilirsiniz. Bu hem eğlenceli hem de değişik bir deneyim olacaktır sizin için.

Başka çocuklarınız varsa ve hala onlara bir kardeşleri olacağını söylemediyseniz işte bu dönem bunu söylemenin tam zamanı. Kardeşiyle iletişime geçmesi doğum sonunda meydana gelebilecek kıskançlıkları da önleyecektir.

Eğer hamileliğiniz kış aylarında geçiyorsa ve zayıf bir bünyeye sahipseniz grip olmamak için aşı yaptırmanızı tavsiye ederiz. Grip aşıları hamilelikte bebeğe zarar vermez annenin hastalıktan korunmasına yardımcı olur.

Bu dönemi daha rahat ve huzurlu geçirmek için kitap okumanızda, sizi rahatlatacak yürüyüş gibi hafif egzersizler yapmanızda, sağlıklı ve dengeli beslenmenizde yarar vardır.

1 Comment
  1. Gönül 5 sene önce
    Cevapla

    Çok doyurucu bir yazıydı .tebrijler

Hadi siz de yorum yapın

Your email address will not be published.