8 Haftalık Gebelik

Gebelikte 8.Hafta Annedeki Değişim

Gebelikte 8.hafta gebelik şikayetlerinin en yoğun hissedildiği haftalardan biridir. Sürekli mideniz bulanıyor bazı yemekleri yemek size işkence gibi gelebilir. Başkasına güzel gelen bir parfüm kokusu size iğrenç gelebilir.

Annelerin yaşadığı bu sıkıntıları babalar anlayamayabilirler. Çünkü bu duyguları hiç tatmadılar. Size karşı biraz sabırlı olmaları gerekiyor.

Östrojen hormonu vajinal salgıları arttırabilir ve bu hormonal değişim mide bulantısı ve baş ağrısına da neden olabilir.

Rahminiz bir portakal büyüklüğündedir. Rahim mesaneye baskı yaptığı için sık idrara çıkma şikayeti devam ediyordur.

Gebelikte 8.Hafta Bebekteki Değişim

Bebeğiniz 8.gebelik haftası itibariyle 13-15 mm boyutlarında olup yaklaşık 2gr ağırlığındadır. Gebeliğin 40. gününe kadar bebeğiniz her gün yaklaşık 1mm büyür.

Gebelikte 8.hafta ve sonrasında bebeğinizin el ve ayakları oluşmaya başlamıştır. Bebeğinizin bacak ve dirseği ultrasonda net olarak görülebilir.

El ve ayaklarında parmaklar henüz perdeli durumdadır.

Minik kelebeğiniz minik hareketler yapmaya başlamıştır fakat siz bu hareketleri hissedemezsiniz. Bu hareketler bebeğinizin içinde bulunduğu amniyon sıvısı tarafından emilir anne adayı istese de hissedemez.

8. hafta itibariyle bebeğinizin kulakları oluşmuş ilk uğultularını duymaya başlamıştır bile.

İç organlardan akciğer oluşmaya başlamış, gelişimi doğuma kadar devam etmektedir.

Diş ve damakların kökleri oluşmuştur.

Gebelikte 8. Hafta Önerileri

  • Folik asit takviyesi alıyorsanız bunun artık çok fazla gerekli olmadığını doktorunuzun da görüşünü aldıktan sonra folik asit takviyesi kullanmayabilirsiniz.
  • Çeşitli meyvelerle beslenerek mide bulantınızı azaltabilirsiniz.
  • Düşük tehlikesi gebelikte 8.hafta boyunca kadınların korkulu rüyasıdır. Düşük ihtimalini yükselten yorucu çalışmalara girmemenizi öneriyoruz. Kanama ve ağrı düşüğün önemli belirtilerindendir. Her kanama ve ağrı düşük olduğu anlamına gelmez fakat önlem olsun diye doktorunuza danışmayı ihmal etmemeniz önerilir.
  • Günlük öğün sayınızı arttırın az, az sık, sık yemek yemeniz sizin için daha sağlıklı bir beslenme stili olacaktır. (kabızlık ve şişkinliği giderme konusunda size yardımcı olacaktır.)
  • Fazla yemek yemenin bebeğe bir katkısı yoktur dengeli beslenmeye çalışın.
  • Yemek yemekte zorlanıyorsanız, yemek pişerken kokusundan uzak kalarak yemek piştikten sonra yemeyin kokusuna maruz kalmadan yemeyi deneyebilirsiniz.
  • Çiğ et içeren besinler; pişmemiş salam, sosis, sucuk, pastırma ve çiğköfte uzak durmalısınız. İyi pişmemiş tavuk ve balık tüketmekten kaçınmalısınız.
  • Yemekleriniz fazla acı, baharatlı olmamalı içecekleriniz asitli ve gazlı olmamalı.
  • Bulantılarınızı azaltabilmek için tatlı ürünler yerine hafif tuzlu besinler tercih edebilirsiniz.
  • Genellikle memeleri alttan destekleyecek sutyenler kullanmanızı öneriyoruz memelerinizdeki büyüme size rahatsızlık verebilir.
  • Yapılan araştırmalar gebelik dönemlerinde sigara kullanan veya sigara içilen ortamlarda bulunan kadınların ilk haftalarda düşük riskinin yüksek olduğu sonlara doğru da erken doğum riskiyle karşılaştıklarını gösteriyor. Bu nedenle sigarayı bir anne adayı olarak tamamen bırakmanızı öneriyoruz. Gebelik dönemi sigarayı tamamen terk etmek için güzel bir dönem.
  • Günlük en az 2-3 litre su tüketmeye çalışın.

Hadi siz de yorum yapın

Your email address will not be published.