NST (NON-STRES TEST)

NST adı verilen test bebeğin kalp atışlarını izleyerek bebeğin kalp atışlarının bebek hareketleriyle ve rahimde oluşabilecek kasılmaları ilişkilendirerek değerlendirme yapmamızı sağlayan bir testtir. NST sonuçlarına göre bebeğin iyi olup olmadığına dair ipuçlarına ulaşılır.a

Öncelikle NST çekilebilmesi için annenin aç olmaması karnının tok olması gerekir. Anne tok olunca kan şekeri yükselir ve bebeğin hareketleri artar. Tatlı besinler yenmesi hızlı sonuç verir.

NST çekerken anne yatağa alınır. baş hafif yukarıda ve sol yanına yatar pozisyona getirilir ki rahme kan akımını rahatlıkla sağlanabilsin. Yaklaşık 20 dk süren bu işlem için anneye iki kuşak sarılılak bu kuşaklara iki prob adı verilen başlık yerleştirilir. Alttaki prob bebeğin kalp atışlarını kaydederken, üstteki prob rahimde oluşan kasılmaları izler. Bebeğin kalp atışlarının hız ve durumu değerlendirilir.

Gelen sancıların gerçek doğum sancısı olup olmadığı kanısına da bu şekilde varılabilir. Anne rahminde meydana gelen kasılmalarrın varlığı, sıklığı ve şiddeti ölçülerek kağıda dökülür. Bu ölçümler sonrası bebeğin iyi ve rahat olup olmadığı değerlendirmesine ulaşılır.

NST Ne Zaman Yapılır ?

NST çekimleri 36. haftadan sonra haftada bir 40. haftadan sonra ise iki – üç günde bir yapılmalıdır. 28. haftadan daha küçük fetüslere NST yapılmaz. Bebeğin bu test esnasında uyuyor olması teste doğru sonuçlar alınmasını engeller.

NST Sonuçları Ne Anlama Gelir ?

Reaktif NST: bebeğin hareket etmesiyle kalp atım hızının arttığı durumdur. Bebeğin plesanta aracığıyla aldığı kan akımı düzenlidir.

Non-Reaktif NST: Bebeğinin hareketlerine nazaran kalp atış hızı azdır. Bebeğe yeterli düzeyde oksijen gitmediği düşünülür. Bu durumun gözlenmesi durumunda daha ileri bir test istenir. Bu test CST’dir.

Hadi siz de yorum yapın

Your email address will not be published.