Pamukçuk

Yeni doğan bebeklerin ağızda, dilde, yanağın iç yüzeyinde veya damağında süt kalıntılarını andıran lezyonlar şeklinde ortaya çıkan bir çeşit mantar olan candida enfeksiyonundan dolayı oluşur. Antibiyotik kullanımından sonra ortaya çıkan ve bebekleri ciddi bir şekilde rahatsız eden pamukçuk tedavi edilmediği takdirde akciğer enfeksiyonları ve farklı enfeksiyonlara neden olabilir.

Daha çok yeni doğan bebeklerde görülmektedir. 1 yaşına kadar olan bebeklerde bu enfeksiyon daha çok görülmektedir. Hamilelik ve antibiyotik kullanımı mantarın üremesi için uygun bir ortam oluşturmaktadır.

Normal doğum esnasında bebek doğum kanalından geçerken mantar bebeğe bulaşır ve bir hafta içinde kendini gösterir. iyi bir şekilde temizlenip dezenfekte edilmeyen biberon ve emziklerde mantarın oluşmasına neden olabilir. bu nedele biberon ve emziklerin steril olmasına özen gösterilmeli.

Sağlıklı ve vücut direnci normal olan bir bebekte hastalık sadece ağızda kalır. Ancak hastalık çok yayılmışsa kana bulaşır bu da akciğer ve başka enfeksiyonlara neden olabilir. Pamukçuk tedavi edilmez ise ağrılı olmaya başlar ve bebekte rahatsızlık, emme isteksizliğine neden olur.

Ağzında pamukçuk olan bebeklerin anne sütü emmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Emzirmeden önce ellerin yıkanmasına ve meme ucunun kuru bir pedle silinmesine özen gösterilmeli meme uçlarının temizliğinde oldukça hassas davranılmalı. Anne sütünde yağ ve koruyucu maddeler olduğundan bebeği emzirdikten sonra meme ucunu kendi sütüyle temizlemesi günde bir defa da suyla hafifçe temizlenmesi yeterli olacaktır. Meme sabun ve benzeri maddelerle gereğinden fazla temizlenmemeli aksi takdirde meme uçlarında salgılanan yağlı ve koruyucu maddeler kaybolur bu da meme uçlarının çatlamasına ve mantar oluşumuna neden olabilir.

Ağız içindeki pamukçuğun temizlemeye çalışırsanız ağızın mukozası bozulur ve pamukçuk daha da yayılır.

Hadi siz de yorum yapın

Your email address will not be published.