Yeni Doğan Bebek

Yeni doğan bebekler doğuştan içgüdüsel olarak bazı reflekslerle doğarlar. Anne memesini araması, memeyi yakalayıp emmesi ve sütü yutması bilinç dışı olan reflekslerdir.Bu reflekslerle bebek anne memesinden süt ihtiyacını karşılamaktadır. Bebeğin süt ihtiyacını karşılaması bu reflekslerin gelişmesi ve büyümesini sağlar.

Vaktinde doğan bebeğin ortalama ağırlığı 3-3.5 kğ boyu da 50 cm’dir. Yeni doğan bebekte doğum sonrası ağırlığında %8-10 oranında azalma görülebilir. Bu fizyolojik ve normal durumdur. Doğum esnasındaki kilosuna 12. yeniden günde ulaşır.

Bebeğin emmesi ve doyup doymadığı idrarını yapması ve kilo alımı ile takip edilir. Bu takip bebeğin gelişimi için oldukça büyük bir öneme sahiptir.

Yeni doğan bebek ilk 24 saat içinde idrarını, ilk 48 saat içinde kakasını yapmalıdır. Aksi durumlarda kontrolü yapılmalı. Bebeğin ilk kakası siyah veya koyu yeşil olabilir .daha sonra gittikçe rengi açılır önce açık yeşil daha sonra da sarı bir renk alır.

Yeni doğan bebekler 2-3 saatte bir emmek isteyebilir ama bu sıklık giderek azalacaktır. (günlük ortalama 10-12 defa emebilir.) emzirme esnasında diğer göğsünüzden süt akabilir kuru tutmak için ped kullanabilirsiniz. Göğsünüzde ağrı ve şişlik olabilir bu durumda bebeğinizi daha sık emzirmeli, ılık bir düş almalı ve göğsünüze ılık havlu uygulamalı ve ağrılarınız şiddetlenirse doktorunuza başvurmalısınız.

Anne sütü emen bebek süt gelmeye başladıktan sonra günlük 5-6 kez bezini kirletebilir. 6. Haftadan sonra kirlettiği bez sayısı 4-5’e düşer.

Bez takılı olan bebeğin çişini kaç defa yaptığını anlayabilmek için bezin içine peçete koyup her emzirmeden önce peçete ıslanmışsa değiştirmeniz kaç defa yaptığını anlamanızı kolaylaştırır.

Anne sütü alan ve kardı doyan bebek günde 8-10 defa kaka yapabilir. Mama alan bebeklerde bu sayı daha azdır ve bebeğin kakası daha katıdır.

Yeni doğan bebekler kusabilirler, aksırabilirler, solunumları düzensiz olabilir, uyku esnasında sesler çıkarabilir, gülebilirler, gözlerini hareket ettirebilirler

Bebeğin yüzünde ve burnunda toplu iğne büyüklüğünde beyaz noktalar olabilir. özellikle sırtında ve makat bölgesinde belirli bir alanda mavisi morumsu renk değişikliği görülebilir.

Bebeğin aşırı sarılıp hava alması önlenmemeli bu durum bebekte terleme bozukluğuna kundaklanması da kalça çıkıklarına sebep olabilir.

Hareketlerini önleyen dar ve rahatsız edici kıyafetler giydirilmemeli, yüzünü çizme ihtimaline karşı tırnaklarını kesmekte fayda var. Tırnaklarını dişlerinizle veya kut uçlu bir makasla kesilebilir. Ancak keserken etini kesmemeye dikkat etmelisiniz aksi takdirde enfeksiyon kapabilir.

Hadi siz de yorum yapın

Your email address will not be published.